Scape

Niantic en Facebook maken van de wereld één groot AR speelveld

De AR-cloud maakt gebruik van een digitale kopie (3D map) van de wereld om zo virtuele content aan te bieden die altijd (locatiegebonden content), overal (bijvoorbeeld ook zonder GPS) en voor iedereen (meerdere devices zien dezelfde content) toegankelijk is.

Een aantal startups zijn hiermee bezig zoals mijn favoriet 6D.ai en zij zijn deze week gekocht door Niantic, de maker van Pokémon Go. Dit is een hele grote stap in de ontwikkeling van de AR-cloud. Niantic heeft een gigantisch bereik met tientallen miljoenen gebruikers die allemaal met hun telefoon die AR-map van de wereld kunnen maken en een flink veel kapitaal om de slimme technologie van 6D.ai naar een nog hoger niveau te tillen. Lees hier het blog van 6D.ai en hier van Niantic. 

De AR cloud in ontwikkeling

Een andere ontwikkeling rondom de AR-cloud is dat Facebook onlangs de Londense start-up Scape gekocht heeft. Scape maakt 3D-maps van complete steden zodat steden een AR-speelveld worden. En dat is precies waar Immersal ook in de stad Helsinki mee bezig is. We zagen al eerder dat studio Zoan met de Unreal engine een complete virtuele versie van Helsinki gemaakt gehad voor VR, maar nu dus ook voor AR experiences. Immersal heeft een app voor iOS en Android waarmee gebruikers een 3D point map maken van hun omgeving voor een passende AR experience. Alle maps worden opgeslagen zodat er een complete digital twin wordt gecrowdsourced. En je straks in de hele stad AR kan vinden. Bekijk in onderstaande video hoe het werkt. 

Visual: Vodafone