4dr

Levensgrote 3D video’s geven de ultieme AR beleving

De groei van AR is niet te stoppen. De hardware en platformen worden beter en beter en ook de vraag om hoogwaardige content stijgt. In Eindhoven hebben ze met de 4DR Studios daarop een antwoord. De enige volumetric capture studio in de gehele Benelux. In een grote – en nu vaak – lege zaal van de Effenaar bouwen zij hun studio op-en af om 3D-video’s te ontwikkelen. Ik ging langs om eens tijdens een opname achter de schermen te kijken!

Binnen 4DR Studios staat een gigantische ronde green screen studio met daarin 32 camera’s en allerlei belichting. Deze 32 camera’s zorgen ervoor dat een persoon van alle kanten wordt vastgelegd zodat de software van 4DViews daar een 3D-render van kan maken. Om er voor te zorgen dat er van een persoon van alle kanten beeld is, moeten ze per shot goed nadenken hoeveel mensen en op welke manier er props in de studio aanwezig zijn. Ze schieten op 30 fps maar kunnen tot max 60 fps filmen en de software rendert elk frame tot een 3D-model. Ze hebben dan ook 10 uur nodig om een video van ongeveer een 1 minuut te renderen. 

Volumetric video opnemen

Volumetric video voor levensechte AR experiences

Maar het resultaat mag er zijn met een video die life size getoond kan worden in AR of VR en van alle kanten kan worden bekeken, wat een te gekke beleving geeft. Toen ik de studio bezocht was 4DR Studios bezig met een project voor Brabant Remembers om Brabantse WO2 verhalen op deze manier tot leven te brengen. Het is echt magisch om op deze manier midden in de geschiedenis te kunnen staan. Daarnaast hebben ze o.a. een stadiontour voor PSV gemaakt en een videoclip voor Clouseau.

Het toffe is ook dat 4DR Studios initiatiefnemer is van het Chronosphere project. Hierbinnen kunnen contentmakers en wetenschappers hun ideeën pitchen om te kunnen experimenteren met deze nieuwe technologie. Onlangs hebben ze een volumetric capture modeshow ontwikkeld voor hetafstudeerproject van Summa Fashion College. Het was een enorm inspirerend en ik kan niet wachten om hier zelf een keer mee aan de slag te gaan. Hieronder zie je 1 frame van een 3D-video van mij in de studio. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *